
Resor i Europa eller resa i Europa. Jag låg och funderade i morse, hur skulle det vara att resa med obegränsad budget? Kanske inte så väldigt mycket extra kul. Om man skippar det sätt vi reser på idag, med tåg i första klass, och vi bor i lägenheter, så kan man kanske ändra boendet till hotell, av lite högre klass. Låt säga att det kostar oss omkring 2000 sek per dygn. Går vi ut och äter på lite högre klass, så kan vi kanske förbruka ytterligare en tusenlapp, så sammanlagt 3000 per dygn, vilket närmar sig 100 000 i månaden. Nu tror ju inte jag att det är så förskräckligt mycket roligare att bo på finare hotell eller äta på lite lyxigare restauranger, varje dag. Någon gång då och då skulle säkert kunna vara kul, men knappast i längden för Resor i Europa

Resor i Europa och upplevelser
Vi försöker hitta på något vid varje resmål, kanske en utflykt eller en rundtur med någon buss, eller en guidad tur. Allt för att få veta lite mera, vi är ju nyfikna. Ofta brukar det gå inom vår normala resebudget, så jag känner inte att vi gör några uppoffringar för att kunna unna oss sådant för Resor i Europa.

Resa i Europa eller världen?
För min del så räcker det tillräckligt med Europa. Det finns så väldigt mycket man kan få uppleva här, med olika folkgrupper, och olika samhällen som utvecklas på olika sätt.Jag har bara ett liv, och då räcker Europa till för mig. Jag har inga som helst ambitioner att flyga iväg någonstans. När jag var ung, tonåring, så ville jag gärna besöka USA, men det har runnit av mig. De kan få behålla sina grejer där borta, så har vi vårt fina här i Europa. Jag är nöjd med det jag får uppleva i Europa, och känner ingen som helst längtan att resa till andra delar av världen utan det räcker med Resor i Europa för vår del.

Färdmedel på resan
De flesta känner nog att en resa, det innebär att man tar sig till en flygplats och där tar man ett flyg till någon plats, där man stannar några dagar eller veckor, för att när den vistelsen är slut, då åker man hem igen. För egen del har jag alltid, i vart fall de senaste 25 åren åkt själv, mestadels med bil, men numera med tåg. Det gör ju att även själva resan blir en upplevelse, än mera med tåget än med bilen. Åker vi tåg, så behöver vi inte bekymra oss för att skaffa någon parkeringsplats, med tåget kommer vi ofta centralt till en stad. Det är väl bara i Sverige man flyttar ut sina stationer, och lovar att de ska trafikeras med bussar. Så sker ju knappast, utan så fort den nya stationen är byggd, där ute i ödebygden, så måste man dra in bussarna för det saknas lönsamhet. Vi såg detta på nära håll i Laholm, där både Laholm och Båstad råkade ut för detta fenomen. Den buss som skulle passa med ankommande tåg gick ju ofta någon liten minut innan tåget kom in. Skulle dessutom tåget vara försenat, då fanns det absolut inte en chans att bussarna väntade. Jag förstår inte riktigt hur planerarna tänker i sådana fall.
I Wien byggde man i stället en helt ny stadsdel, när man behövde mera kapacitet. Numera ligger huvudstationen i de södra delarna av Wien, men omgärdad av hotell, på gångavstånd och 20 000 nya bostäder. Det var väldigt fint där kan jag tycka. Berlin har också byggt om sin huvudstation, dock inte så drastiskt som i Wien, man får uppleva på Resor i Europa.

Anrika platser
Även en järnvägsstation kan bli en anrik plats. Tänk på alla skandinaver som har bytt sitt första tåg på antingen Köpenhamn eller Hamburgs mäktiga stationer. Sådant sätter sig i minnet, på mestadels ett gott sätt. Många var unga när Interrailkortet kom 1972, och möjligheten att resa för en fast summa uppkom. Mitt första minne av Interrail är en kostnad av 750 kronor, och så låg hela Europa öppen, även öststaterna, som då låg bakom muren. Men man kunde komma dit med tåg. Nu kom jag själv aldrig iväg, vi var ett gäng på tre grabbar som skulle åkt en sommar, men det visade sig att de två andra åkte iväg utan mig, de var inga kompisar, så det var lika bra det som skedde. Jag har nu på äldre dagar, tagit igen detta, då kära hustrun och jag har åkt genom Europa ett antal gånger, och vi har för avsikt att fortsätta med den formen av resor. Italien i våras, för närvarande Kroatien och nästa höst förmodligen Portugal. Då har vi tagit de tre spetsarna i Europa, vi kanske ska försöka oss på Grekland också. Mycket är gjort och mycket att se fram mot med Resor i Europa.

Åka tåg är spårbunden frihet
Låter kanske lite knepigt, men om du har ett Interrail Kort i handen, eller som det numera är, i mobilen. Så kan du gå in på i stort sett vilken perrong som helst i Europa, och ta första bästa tåg till nästa plats. OK, ibland behöver du en sittplatsbiljett, men i princip kan du åka vart du vill. Det är vad jag kallar spårbunden frihet. Är du lite extra kaxig, kan du kliva på tåget på kvällen, slå dig ner och fundera på vart ni ska resa. Nästa morgon rullar ni in på en ny perrong, och du vet inte var du är förrän du klivit av tåget och läser på skylten. Det är kaxigt, det måste jag säga. För egen del vill jag nog veta var jag hamnar när jag kliver på. Jag vill ha ett mål med resan. Men för den äventyrslystne finns möjligheten för Resor i Europa.

Tåg är njutning
Säga vad man vill, men jag tycker att tågresan är en stor njutning. Min uppgift är att skaffa biljetten, och sedan se till att jag är på plats när tåget ska avgå. Det är så miljontals människor har gjort innan mig, oavsett om de är i Gävle eller Berlin. Tåget kommer, du kliver på och så åker ni iväg. Ofta vet både du och tågföraren vart ni ska, framförallt är det bra om föraren vet ert mål. Resor i Europa. Om du inte är så uppdaterade, det har mindre betydelse. Din uppgift är ju att sitta stilla på din plats och åka med. Det kan inte vara så svårt.

Åka bil eller tåg, blir kanske buss?
Förr i tiden åkte vi mycket bil i Europa. Det var ganska bekvämt, vi behövde inte bekymra oss för någon packning, bara att rulla fram bilen, och plocka i det som man tyckte att man skulle behöva på resan. När vi kom hem igen insåg jag att 75% aldrig hade använts, men det hade kunnat vara bra att ha, ifall…Åker vi tåg eller för den delen buss, så finns inte riktigt den lyxen. Då ska jag nämligen bära allt själv, och då gäller det ju garanterat att plocka ur de 75% som jag inte använder redan innan vi åker. För att slita med sig ett par kalsonger genom hela Europa, bara för att… Nja, den lyxen vill jag inte ta. Då är det bättre att det saknas ett par, och jag kan avslöja, skulle det saknas ett par på resan, så finns det butiker även i Europa, där jag kan slinka in och hämta ett nytt par, om det nu är kalsonger som saknas. Eller ta med mig en snygg Italiensk skjorta, det kan bli extra snyggt hemma. Jag har en tysk, det vet jag. I Ulricehamn köpte jag min mest använda skjorta. När hustrun tog den ur användning, så var den så sliten att det var mera hål än sammansatt tyg, den sista tiden av den skjortans liv var på campingen där vi har husvagnen på sommaren. Så det är inte enbart av ondo att packa lite.
Just nu är jag i Kroatien, jag har för avsikt att kliva in i någon butik med kläder för en man av min dignitet, dvs ganska ordentligt omfång. Det sägs att priserna ska vara ganska rejält tilltagna det finns inga lågprisbutiker i form av Dressman eller HM, i vart fall inte vad jag har sett på Resor i Europa. Det står personal där inne i butikerna, med måttbandet omkring halsen, Bara en sådan sak gör ju att man får strama upp sig lite, när man gör entré. Å andra sidan, på den här resan vet jag inte om jag har missat något. Å andra sidan kan jag ju alltid skaffa mig en skjorta som souvenir, i stället för en massa kinatjafs, som sägs vara lokalt tillverkat. Å andra sidan, skjortan jag eventuellt skaffar mig är säkert inte lokalt sydd, men det vet jag åtminstone när jag går in i butiken. Undrar om jag ska betala den kontant eller med kort? Många frågor att analysera när man är på resor i Europa.

Ämnet Bil, Tåg eller buss
Jag tappade bort mig lite i förra avsnittet. Buss eller Tåg.Trots att tåget måste följa spåren och med det blir lite begränsat, så föredrar jag nog ändå tåg. Det finns bekvämare saker på tåget, ofta bättre plats, och så kan man få sig en kopp kaffe eller ibland ett glas vin om man nu är sugen på det. Har man riktigt med tur, så finns det restaurangvagn, så att man kan klämma i sig en lunch, det blir verkligen lockande. I en buss kan man lägga i sig en banan eller mandarin på sin höjd. Mandarin har jag lärt mig på denna resa, är som en banan, alldeles kärnfria. Till skillnad mot Clementiner som i princip består av kärnor. Resor i Europa
Så vad tycker jag bäst om att förflytta mig med? Om det inte har framgått ovan, så kan jag meddela att det är definitivt tåg. Detta färdmedel som många länder har utvecklat till sin fulländning är ju fullständigt underbara skapelser. Sverige, som på många andra områden ska utmärka sig och ligga längst fram i utvecklingen, har tappat fart ordentligt. Gamla SJ leder väl ännu den interna kampen om bästa bolag, men det säger ju inte så mycket. Det är ganska ofta det uppstår kaos, ibland på grund av SJ själva ibland på externa grejer. Nu senast var det väl trafikverket som inte kunde godkänna planerna inför jul, som sinkade SJ, men… Jag vet faktiskt inte riktigt vem som äger SJ, om det ännu är staten eller om bolaget är sålt till andra. Oavsett vilket kanske man skulle skicka en biljett till ett italienskt eller franskt eller Spanskt tåg så att SJ fick åka riktiga tåg, där man på alla skyltar berättar när man kommer fram i tid, vilket man gör allt som oftast. Resor i Europa

Tåg i Europa
Nu åker jag inte så där väldigt mycket SJ, det är mest när jag ska lämna Sverige eller kommer hem igen, som dessa tåg utnyttjas. Fast jag har ju fått ett mycket bra alternativ, nämligen färjan från Rostock till min hemstad, Visby. Den går i och för sig bara varje lördag kväll, men anpassar man sig, så är det en utmärkt resa. Man kliver på vid sjutiden, får tag i sin hytt där man ställer bagaget. Sedan ner i restaurangen, och få en god middag. Så småningom i säng, och sova gott tills man kommer Visby på förmiddagen, då pigg och utvilad. Det kan knappast bli bättre. Då slipper jag, som tidigare ta mig till Stockholm, byta till pendeltåg till Nynäshamn och därifrån gotlandsfärjan hem. Det fungerar men jag blir ju inte utvilad på samma sätt som när jag kan åka med färjan från Rostock.

Motion på resan
I ärlighetens namn, så blir det inte så mycket motion på resan. Då är det tur att vi åker lite tåg, för där får man ta hand om sitt bagage själv, man får se till att man är på plats när tåget kommer. Att åka tåg är tyvärr inget eller mindre lämpligt om man har ett handikapp eller har svårt att för egen maskin förflytta sig. Det kan jag tycka är lite tråkigt, men det är inte jag som avgör sådant. De borde vara en rättighet att alla som vill ska kunna åka tåg. Jag har sett på någon plats, om det var Japan, där en som åkte rullstol, fick hjälp av och på tåget. Det stod en personal, vid ankomsten, och la ut en brygga så att han kunde rulla av. De övriga i vagnen väntade tills han nu hade kommit av, och personalen hade lyft upp bryggan igen. Det såg snyggt ut tycker jag. Men det är klart, då var ju tåget på samma nivå som perrongen. På vanlig fjärrtåg är det trappor, men jag tycker ju att en liten lyftanordning skulle kunna fungera. Jag jobbade som guide ett tag, och var med en buss, som hade en lyftanordning där han lyfte upp de som hade svårt för trapporna. Mycket uppskattat. Men åter till motionen. Du har säkert läst att det numera bara behövs 6000 steg för att uppnå bra hälsoeffekter, tidigare har den siffran varit 10 000, men det var ju ingen forskning bakom de siffrorna, det var ett japanskt bolag som tillverkade stegräknare, som tyckte att 10 000 var en jämn och bra siffra, dock utan förankring i verkligheten. För egen del har jag ett mål om 7500 steg om dagen. Problemet är ofta när man är på resa, att tempot blir väldigt lågt. För egen del gillar jag att se lite närmare på gamla byggnader, kanske slinka in på en fika eller slå mig ner på en parkbänk och filosofera lite för mig själv. Man ska ju promenera i sådan fart att pulsen stiger lite, men inte mer än att man kan föra ett normalt samtal med den man promenerar med. Samtal kan jag föra det är inga problem, men det blir inget som höjer pulsen, det är ju det som är problemet. Å andra sidan, det här är ju bara när vi är på resa, hemma blir det 7500 steg i rätt takt, då med bungy stavar. Så det kan ju bara bli bra hälsa.

Bra hälsa på resan
Det gäller att hålla i hälsan när man är ute på resa. Undvika en massa chips, choklad och liknande grejer. äta ordentlig mat. Ofta när vi är ute på resa, så försöker vi leta efter någon lokal marknad, där man kan plocka åt sig av lokalt odlade tomater, gurka och kanske mandariner.
När vi var i Zadar, så hade dom just en sådan marknad bara några steg från vår lägenhet. Ganska självklart gav jag mig av på morgonen, jag brukar vakna långt innan hustrun, och skaffade en massa godsaker. Det var minst ett kilo goda mandariner, några bananer, OK jag vet att de inte är lokalt odlade, men de såldes på marknaden i vart fall.Till dessa inköp blev det lite tomater, kanske en gurka och en gul lök, samt några paprikor. Av detta blev det en god sallad som vi kunde äta lite då och då eller ha som tillbehör till den lunch vi ofta lagade hemma. Allt detta kostade omkring 30 kn, eller 45 sek. Hiskeligt billigt enligt min åsikt, jag betalade och alla var glada. Så mycket frukt som jag har ätit under månaden i Zadar, det har jag nog inte gjort tidigare i mitt liv. Vi stannar i Kroatien i ytterligare tre veckor, och det kommer att bli mera frukt, jag lovar. Man ska utnyttja möjligheterna på resan.

Resor i Europa billigt
Gillar du att resa billigt i Europa. Då har jag ett inlägg om det.