Fläskpannkaka Arla

Publicerat den av
Fläskpannkaka perfekt lunch
Fläskpannkaka perfekt lunch

Om du får välja mellan fläskpannkaka och raggmunk med stekt fläsk, då kan man undra vad du väljer till lunch? För egen del blir det ibland fläskpannkaka och ibland raggmunk med stekt fläsk. Det är alltid en höjdare tycker jag, oavsett vilket jag får ta del av. Jag skulle tro att idag, när det är söndag och jag ska fixa min lunch själv, att det då blir fläskpannkaka. Det beror nog mest på att jag har fläsk hemma, att jag varit på resa i några månader och därmed inte kunnat få i mig min ranson av fläskpannkaka, på senare tid.

Göra fläskpannkaka är enkelt

Det finns ganska många modeller att göra sin fläskpannkaka på. För egen del brukar jag vispa ihop en halv sats med pannkakssmet, det vill säga, fem deciliter mjölk, 2 deciliter mjöl, en halv tesked salt, två – tre ägg, lite beroende av hur stora äggen är. Börja med att blanda salt och vetemjöl. Häll därefter i det mesta av mjölken, och knäck i äggen. Vispa så att du har en slät och fin smet. Ställ undan detta en stund, kanske minst en halvtimme. Under tiden plockar du fram både fläsk och en bra stekpanna. Börja med att tärna fläsket, och sätt stekpannan på lämplig värme. Jag brukar börja på åttan, för att när det börjar steka sänka till sju. Allt på en niogradig skala. Stek fläsket lite knaprigt. Jag gillar salt fläsk, så jag brukar salta på ganska ordentligt.. 

Fläskpannkaka kan göra dig stor och stark
Fläskpannkaka kan göra dig stor och stark

Fyll på med pannkakssmeten.

När du stekt klart fläsket så låter du det ligga kvar i stekpannan och fyller på med din pannkakssmet som nu har fått svälla i drygt trettio minuter. Häll på så att fläskpannkakan blir två – tre centimeter tjock. Låt den steka så pass att det börjar stelna på ovansidan. Då ska du försöka att vända på fläskpannkakan så att du får stekyta även på ovansidan. Jag brukar ställa in hela stekpannan i ugnen, då måste du ha en stekpanna som tål att vara i ugn. 225 grader brukar bli bra, och där brukar jag ha den i tio minuter. Sedan är fläskpannkakan alldeles utmärkt, bara att servera. Jag vill gärna ha lite lingonsylt på min fläskpannkaka. Men man kan säkert välja annan sylt, och ska man festa till det ordentligt, då får du allt ta till vispgrädde. Du vispar upp lite vanlig vispgrädde, och lägger en klicka på pannkakan. Det smälter ganska snabbt, så du måste vara snabb.

Det blir min lunch idag.

Fläskpannkaka passar hvargang
Fläskpannkaka passar hvargang

Det finns risk eller chans att det kan bli två fläskpannkakor. Det är bara jag i min familj som gillar fläskpannkaka, så om jag gör två, så får det bli även en lättare middag framåt eftermiddagen, eller kanske in på kvällen en stund. Vi får se hur dagen utvecklar sig. Det kan låta knöligt att äta samma mat två gånger på en dag. Men det har jag inga problem med, tycker jag om något, då kan jag äta samma sak varje dag i en vecka. Det är en bra egenskap om man är singel. Nu har jag förmånen att leva i förhållande. Då är det lite andra krav på variation. Men när jag levt ensam, så har jag kunnat fixa ett långkok, som sedan räckt i flera dagar. Och jag har kastat mig över grytan med samma entusiasm varje gång. Jag vet ju att den är god, jag är ganska bra på att laga mat. Och att slänga mat, det är inte riktigt min grej. 

Resa med fläskpannkaka

Fläskpannkaka på utflykt - utmärkt
Fläskpannkaka på utflykt – utmärkt

Numera åker vi tåg på våra resor. En fläskpannkaka är en alldeles utmärkt resemåltid. En liten skål med lingonsylt, och så fläskpannkakan i en annan back. Ta gärna en sådan som du kan äta direkt ur, då sparar du lite disk. Fläskpannkaka äts med fördel varm, men man kan utan minst problem äta den kall. Det är en annan fördel med fläskpannkaka. Jodå, det liknar i mycket vanlig pannkaka, jag vet.  På tåget kan jag inte steka min fläskpannkaka, det får jag göra hemma. Och så packa i lämpliga förpackningar. Även när vi körde bil i Europa, så hade vi med oss, då vanliga pannkakor. Så kände vi att hunger kom lite smygande, då var det bara att kliva in på någon rastplats. I Tyskland finns det massor av sådana ljuvligheter. Plocka fram medhavd kost, och så bara sitta där och njuta av pannkakor, lite sylt, och då var det ju fest på riktigt, så vi hade vispgrädde med oss. 

Utemat, eller laga till detta när du är i skogen!

Det är en alldeles utmärkt rätt att ta med dig ut i skogen, också. Du gör upp en liten eld, sätter på stekpannan, och så plockar du i ditt fläsk, när stekpannan blivit lagom varm. Knaperstek gärna fläsket, och som jag skrivit så gillar jag salt fläsk, så jag brukar slå på lite salt. När fläsket är knaperstekt, så häller jag över pannkakssmeten i stekpannan. Jag har givetvis ordnat med pannkakssmet hemma, och har den nu i en behållare där jag bara kan hälla ur den mängd jag vill ha. Så steker jag så länge jag behöver, ute i skogen har jag inte tillgång till ugn, så jag måste låta den gå helt klar i stekpannan. Jag låter den myssteka på slutet. Plockar upp den på en tallrik, häller över lite lingon och så har jag en alldeles utmärkt måltid där i en njutbart skog. Det kan knappast bli bättre. 

Utflykt med fläskpannkaka
Utflykt med fläskpannkaka

Annan utemat

Jag måste säga att det är ganska häftigt att ta med sig lite utrustning och gå ut på något mysigt ställe, och där göra upp en eld och laga lite mat. Så jag har utvecklat några rätter som är relativt enkla att ordna till, och som många verkligen gillar. Stekt Raggmunk med fläsk är en sådan rätt. Du ordnar till smeten hemma, stoppar i det i en plastbunke med lock, och tar med dig. Väl på plats i skogen, så gör du upp en liten eld,där det är tillåtet, det kan vara en grillplats eller annat där man får lov att elda. Låt det värsta brinna av innan du sätter fram stekpannan på elden.När pannan är varm, så lägger du i en klick smör eller några stänk olja, neutral. Låt detta bli varmt innan du lägger i smeten i pannan, och låt det nu steka en stund, så att du har en ljuvligt krispig yta i botten. Då vänder du och låter raggmunken myssteka tills den är genomstekt. Plocka upp den och lägg den antingen på ett fat eller en tallrik. Nu kan du antingen steka raggmunk nummer två, alternativt steka fläsk. Steker du raggmunk nummer två så följer du steget ovan, steker du fläsk, så kan du steka till flera portioner. Servera med lingonsylt, och alla blir lyckliga.

Njuta av utsikten när man äter fläskpannkaka
Njuta av utsikten när man äter fläskpannkaka

Pytt i Panna

Det här är en klassiker, om än kanske lite mera omständlig än annan utemat. Du behöver hackad lök, kokt potatis, tärnat fläsk och tärnad falukorv. Stek varje del för sig, och lägg efterhand upp i en stor bunke. Där blandar du alla ingredienser efterhand. Innan du serverar så steker du ett par ärr per portion.Det kan vara lite knöligare att bära med sig ut i naturen, det är ju flera ingredienser. Till detta ska du servera skivade rödbetor. Men lyckas du få med dig allt, så kan jag lova dig att det kommer att bli uppskattat. Du ska inte ge dig på färdig pyttipanna du vet det där du kan hämta i frysdisken. Det är ofta ganska goda, framförallt om du väljer oxpytt. Men det ger inte samma känsla när du plockar fram en sådan påse i skogen, man tappar liksom geisten. Nej, det är betydligt bättre att plocka fram en riktig skärbräda, hacka löken, tärna både kort och fläsk och skala den kokta potatisen. Då blir det absolut rätt stämning. Kan du dessutom steka några ägg till varje portion, då är du favoriten på den utflykten.

Koka eller steka

Jag skulle tro att det ligger lite i våra gener att det är häftigare att steka något än att koka. Kastrullen kan du använda om du vill koka lite potatis och morötter, kanske piffa upp med lite sparris, men i övrigt ska du nog försöka använda stekpannan, för att få bästa resultat. En god stekyta och kanske ösa lite gör din hamburgare oemotståndlig. Lägg därtill möjligheten att fixa en raggmunk eller en fläskpannkaka. Ja du förstår, har du väl lärt dina barn eller barnbarn att äta i skogen, så är det ju knappt de vill äta hemma, Det ska helst blåsa lite, kanske ramla ner någon liten gren i maten för att de ska tycka det är kul med mat igen.

En kväll – solnedgång och en öppen eld

Du känner redan när du läser hur stämningsfullt detta blir. Du har med dig grejer för maten, någon annan har med sig sångrösten och gitarren, och så ett gäng som bara gillar det härliga, och vill uppleva. Du fröjdar och njuter där du får laga maten, kanske tar i ordentligt och serverar en trerätters där på strandkanten. Kanske bjuder du upp med lite vin eller en kall öl, som gästerna får hämta där i vattnet. Redan här har du med stor sannolikhet hela kalaset hemma. Och du har skapat ett minne som alla medverkande bär med sig under lång tid, ett kalas som heter duga. Vill du vara riktigt säker så sätter du upp ett partytält, så att ni är skyddade mot regn ifall det nu skulle få för sig att försöka förstöra festen. 

Bara njutbar heter

Jag skulle gissa på att gör du ett sådant här evenemenag så kommer det att sprida sig, och du kommer att få en hel del liknande uppdrag framöver. Kanske ett framtid jobb. Så börja med att plocka med din barn eller barnbarn ut i skogen. Låt de få njuta av dina kunskaper, och det du lär dig. De kommer att uppskatta frisk luft och alla njutbar heter du nu framöver ordnar.Jag skulle kunna tänka mig att du bygger om ett släpvagn så att du har din grill på den, och så skaffar du lite mera utrustning så att du kanske har en kyl och frys, och lite andra trevliga redskap som kan behövas, en bänk. Då får du verkligen en mobil vagn som du i princip kan ställa var som, och erbjuda dina godsaker. Det kommer att vara lång kö och du kan åka runt på marknader och sälja dina goda rätter. Sätter du upp partytältet, så kan du ju servera även inomhus, dina gäster behöver inte sitta ute i regnet. 

Promenera med fläskpannkaka

Det är kanske inte så ofta du tar med dig mat på din dagliga promenad. Men du kan ju överraska. Om du nu är ute och tar din dagliga promenad, med en kompis, så vet du att du numera inte behöver gå mer än sextusen steg för att uppnå maximal hälsoeffekt. Om du lägger till ett litet skogsbad, då ni slår er ner på var sin stubbe, och bara lyssnar in skogens ljud, kopplar bort allt annat, så känner du säkert hur din puls går ner, jag tror till och med att du kan känna hur ditt blodtryck sjunker till lämpliga nivåer, något som är väldigt bra för din kropp, så kan du överraska genom att plocka fram en fläskpannkaka och bjuda på. Om din kompis gillar fläskpannkaka så är succen given, är hon eller han mindre sugen på fläskpannkaka, blir framgången något begränsad. Men du kan ju själv ta för dig, då med gott samvete. Du har ju bjudit din kompis och han eller hon får ju själva välja om de vill njuta på samma sätt som du gör, eller om de bara vill skogsbada. Att bara skogsbada är inte på något sätt något som är galet, det är ju väldigt njutbart. Och man mår i vart fall oftast, betydligt bättre. Så ett skogsbad lite då och då är att föredra.

När ni kommer hem igen, efter de dagliga sextusen stegen, ett skogsbad, och i ditt fall lite skogslunch i form av fläskpannkaka, då är resten av dagen väldigt lätt.Du har ju gett kroppen alla förutsättningar för att det ska bli bra, och det är inte illa.

Andra nöjen

Jag vet inte vad som tillför positivt i ditt liv. för egen del tycker jag om att resa, det ger tillfredsställelse. Jag behöver inte resa så långt bort, jag har egentligen bara varit i Europa, och det är inte så bara. Det är ju ofta här utvecklingen har skett, då på både gott och ont.En massa krig har inletts här och ibland spridit sig till andra delar av världen, men det har ju också skett en hel del utveckling av godo, industrialismen inleddes här, något som gav oss européer ofta ett behagligt liv, men också att vi ibland fördärvade våra kroppar, genom att stoppa i oss en massa processad mat. Det rena ska vara det bästa, se bara på de som lever i de blå zonerna.Det är de områden i världen där flest människor blir minst hundra år.Har man nu ambitionen att bli så gammal, då är det kanske dags att se hur dessa människor lever. Det grundläggande och väldigt förenklat är att de inte stressar eller går i pension. Dagen har sin gilla gång, de fortsätter med sina odlingar, så som de alltid har gjort, och de äter mestadels ur växtriket, sådant som de själva har odlat. De rör på sig varje dag, så pass att kroppen får sig en ordentlig genomkörare. Följden blir att de inte drabbas av några kroniska ledvärk eller andra skelettskador, utan de håller igång. De lever i områden som inte har förgiftats av våra olika utsläpp, de andas ren luft varje dag. och de kan sätta sig och lyssna på havet, ungefär som du kan göra i skogen via ett skogsbad. 

Ta efter de Blå zonerna

Min teori är ju att ta efter livet i de blå zonerna. Det sägs att man ska kunna få längre liv om man själv flyttar till en blå zon, och faller in i deras liv eller typ av liv. Jag vet inte om jag verkligen vill flytta dit, men jag kan, i den mån det går, följa deras typ av liv. Hålla kroppen igång och försöka stoppa i min rimligt med föda. Det gäller att inte äta sig proppmätt, för då hinner du inte göra dig av med all energi det skapar. I stället för att utnyttja den energin, omvandlas det till fett, den där ringen som placerar sig omkring din midja, det är det fettet som förkortar ditt liv. Så se till att du kanske bara äter till du är nästan mätt. Jag vet, det är svårt, framförallt om man har fått fram en alldeles underbar rätt med sådant som man verkligen gillar. Då är det svårt att sluta äta, även om man borde. Då kan man ställa nästa fråga, kan man överskrida någon gång då och då? Jag tror man kan svara ja på den frågan, om man nu ser till att överskottet förbrukas inom den närmaste tiden.Lite längre promenader, så bör det fungera. Men det är min teori, hur det verkligen förhåller sig, det vet inte jag.